Kontakta oss: 0733-223 223

Instagram
Twitter

En uppåtnos attityd

Vid ett tillfälle flög jag från Perus huvudstad Lima ut över Anderna till det historiska Inkarikets centrum och huvudstad Cusco. Denna stad är belägen på 3400 meter höjd över havet med intilliggande toppar på uppåt 6400 meter. Efter 2 timmars flygtur skulle vi landa i det svårtillgängliga bergsområdet. Det var mycket dimma och sikten obefintlig. Precis när jag trodde att vi skulle landa gav piloten full gas och planet gjorde ett snabbt lyft till motorernas vrål. Det berättades för oss att denna flygplats var omöjlig att landa på utan klar sikt. Bergstopparna sträcker sig högt upp vid sidan av landningsbanan och planet måste runda en bergstopp på låg höjd vid inflygningen. Vi flög 2 timmar ut ur vildmarken för en paus i Lima innan nästa flygförsök tillbaka till Cusco påbörjades.

Senare har jag lärt mig att ett flygplans attityd är avgörande för en lyckad flygtur. Ett flygplan behåller under större delen av sin lufttid en hållning med nosen över horisonten, från cockpiten sett. Då så är fallet säger man att planet har en uppåtnos attityd. Med nosen pekande under horisonten har planet en nedåtnos attityd. Vid start och landning är en uppåtnos attityd ett måste för att olyckor ska undvikas. Inför landningen i Cusco gjorde planets
attityd det möjligt för piloten att rädda situationen. Endast genom att ge extra gas kunde vi göra en stigning över de omständigheter som hotfullt närmade sig.

Har du en uppåtnos attityd eller en nedåtnos attityd?
Din attityd kommer avgöra om du stiger genom och över dina omständigheter, eller om du kraschlandar gång på gång.
Det är skrämmande hur viktig en rätt attityd kan vara för en lyckad utgång i en specifik situation. En uppåtnos attityd är dock inte bara betydelsefull i extrema situationer, utan också på lång sikt helt avgörande för hur högt och hur långt du kommer. Satsa allt du har på att forma en god attityd. Det är en lågriskinvestering med fantastisk utdelning.