Kontakta oss: 0733-223 223

Instagram
Twitter

Du borde fötts utan hjärna!

De flesta av oss använder datorer dagligen. Vi surfar, mailar och håller kontakt med vänner via sociala medier. Datorer är relativt dyra, och de flesta av oss tar därför väl hand om dem. Vi undviker att spilla kaffe över tangentbordet, vi avstår att sparka och slå på ”dumburken” när den inte gör som vi vill… så långt det är möjligt… Vi vet att om den går sönder kostar det skjortan. Innehållet skyddar vi med panikartade, återkommande uppdateringar av antivirus-program och med brandväggar av senaste modell. Med all skyddsutrustning ser vi till att ingen negativ eller felaktig information når eller etablerar sig i hårddisken. Vi är rädda om våra datorer. Deras funktion och kapacitet är viktig för vårt liv och vår vardag.

Du borde fötts utan hjärna! För att sedan de första 20 åren av ditt liv jobba med det tyngsta och tråkigaste jobb du kan tänka dig. Typ kloak-råttfångar-attackdykare. Eller något annat vanligt jobb. När du sedan sparat ihop 100 000 kronor, kunde du gå till en ”järn-affär”. Väl inne i butiken, säger du att du vill köpa en hjärna. Det är ungefär vad din intelligensnivå räcker till för. På frågan om vilken sort du önskar hittar du inget svar… Affärsbiträdet berättar att han har någon som är bra på matte, en annan som är nischad för språk, en som är stämd för musik och någon som är designad för konst. På lager har de även en som ger extrem finmotorik, en som har utomordentlig bollkänsla samt en med hög social kompetens. Du svara på nytt med oförstående att du skulle vilja köpa en hjärna… varpå kassören säger ok, det spelar ändå ingen större roll vilken du väljer, för man kan träna de flesta till det mesta.

Om du hade fått betala en samling surt förvärvade pengar för din hjärna, tror jag att du hade varit mer rädd om den. Tyvärr är vi ofta mer rädda om våra datorer än om vår hjärna. I den låter vi vilken sorts dålig information som helst ta sig in.
Problemet är att det man stoppar in i datorn är det som kommer upp på skärmen. Likaså är det informationen vi stoppar in i hjärnan via våra sinnen, kanske främst öron och ögon, som påverkar vilken bild vi får av oss själva och vår verklighet.

Då någon säger att vi är intelligenta och vackra minns vi det i en kvart. När någon säger att vi är korkade och fula, minns vi det i ett kvartal. Av någon anledning tenderar vi spara på fel filer, medan de bättre och rätta filerna tidigare försvinner ur systemet. Kanske är det så att vår självbild lättare bryts ner än den byggs upp? Kanske är det så att vi lättast tar till oss av det som mest speglar redan befintlig självbild?

Hur kan vi då vara mer rädda om vår hjärna? Jo, genom att försöka få till den motsatta effekten, vända på den vanliga ordningen, så att den bra informationen sparas medan den felaktiga förpassas till papperskorgen.

Sätt in ett antivirus-program i din hjärna. Securitas säljer inga sådana, men de finns att tillgå via ett tankefokus. När någon säger att du är korkad så låt larmet gå. Wiuh Wiuh Wiuh… Du märker att det är en negativ information som infiltrerar och vet att den kommer att påverka dig på icke önskvärt sätt. Då gör du allt du kan för att hålla ifrån dig den informationen. Benämn den lögn. Proklamera den information du håller för sann. Ta hjälp av vänner som bekräftar den verkliga bilden av dig. Läs en bra bok. Minns alla fina kommentarer människor gett dig. Upp till kamp med de medel du har!
Om någon däremot säger något fint om dig, så försök verkligen ta det till dig. Spara det stort och tydligt mitt på skrivbordet, så att det blir en återkommande positiv input i formandet av din självbild.

Jag säger inte att du ska flytta ut ensam i skogen, bara lyssna på dansbandstoppen och läsa bamsetidningar. Men att tänka över vad man stoppar in och släpper in i sin hjärna, är viktigt om man vill att den under livet ska tjäna en väl. Börja om du inte redan gör det, och sluta aldrig, att behandla din hjärna efter det fantastiska värde den har!