Kontakta oss: 0733-223 223

Instagram
Twitter

Lärdomar från örnen!

Som barn läste jag de tecknade serierna om indianpojken Yakari, hans häst Lilla åskan, alla deras äventyr och den vägledande örnen. Under semestern hamnade jag tillsammans med min dotter framför SVT play och tittade på filmvarianten av den fantastiska tecknade serien. Minnena stärktes och äventyren återupplevdes!

Att likt Yakari kunna tala med djuren är ganska ovanligt och i de fall det sker en aningen suspekt. Att däremot till viss del kunna förstå dem, eller göra sig förstådd av dem, är ibland fullt möjligt. Vi lär djuren en del saker, men kan de ha något att lära oss? Man bör
t ex inte fråga en papegoja om hur man tyglar sin tunga, en gris om lämpligt uppförande och bordsskick eller en hund om hur man uppvaktar en dam! Men jag tror att vi likt Yakari, kan lära oss några vägledande principer av örnen kring vision, mod och ledarskap.

1. Örnen lämnar myllret nere på marken och tar sig till höjden. Där får den ett brett perspektiv och möjlighet att under tystnad få tänka, värdera och reflektera över hur den ska nå sina mål och få se sin vision bli uppfylld.

2. Örnens öga har en fantastisk skärpa. Den ser bra på både kort och lång distans. För sin framgång behöver örnen balansera tidsbudgeten mellan vision och aktion. För mycket vision utan aktion ger ingen mat till ungarna i nästet. För mycket aktion utan vision ger dålig effektivitet i tillslaget och bidrar därför inte heller tillfredsställande till örnfamiljens överlevnad.
En ledare behöver en strategisk plan för hur hon/han budgeterar sin tid mellan vision och aktion. Med rätt personlig anpassning nås högsta effektivitet.

3. Örnen kan konsten att utnyttja de varma uppåtvindarna för energisparande framfart, men den besitter också kapaciteten och modet att vid behov knivskarpt och kraftfullt skära dem rakt igenom.
En ledare behöver känna vart uppåtvindarna i sin organisation bär för att få luft under vingarna. Men likaså behöver ledaren vara beredd att kasta sig rakt mot strömmen, när drömmen för morgondagen kallar.

4. Örnen ser långt bortom horisonten och agerar efter vad den ser.
På samma sätt behöver en ledare kunna se och forma det som väntar efter nästa soluppgång.
Väl genomtänkt, modigt och med en bekräftande magkänsla, tar ledaren de nödvändiga stegen och skapar den morgondag hon/han önskar se.

5. Örnen multiplicerar sig själv. Den ser till att dess ungar når samma egenskaper och kvaliteter som den själv. Med en blandning av extremt mod och stor känsla för när ungarna är flygfärdiga knuffar örnarna dem ut ur boet. Fallandes från hög höjd kämpar nästa generations örnar för att greppa konsten att flyga. Då de inte är redo kommer mamma och pappa örn som projektiler genom luftrummet och fångar dem på ryggen. Därefter förs de upp till boet för att snart knuffas ut för flygförsök nummer två.
En ledare behöver likt örnen intuitivt kunna känna och ha mod att vid rätt tillfälle knuffa den lovande aspiranten ur boet för en provflygtur. Flygturen följs i början upp med högsta beredskap där antingen beröm eller räddningsinsats delas ut. Lyckas eleven behärska vindarna har ännu en ledare blivit till. Ska nya örnar behärska höjderna, behöver nya örnar lämna låglandets näste.