Kontakta oss: 0733-223 223

Instagram
Twitter

Självkänsla – Världens bästa Du!

En fantastisk skolföreläsning om självkänsla och självbild!
Nedan några tankar om ämnet och dess stora betydelse för våra barm och ungdomars vardag.

En god självkänsla är avgörande för:

Välmående
Ungdomar är idag den enda gruppen i samhället som snarare mår sämre och sämre än bättre och bättre.
En faktor i detta är självkänslan. Först när jag accepterar mig själv, trivs med mig själv och väljer att göra något värdefullt utav den jag är och mina förutsättningar kan jag finna ett välbefinnande i livet.

Lärande i klassrummet
Med en god självkänsla vågar jag ställa frågor och hävda mina åsikter. Om jag skulle råka ställa någon fråga som låter dum är det inget problem. Jag vet att jag är i skolan för att lära mig, för att utvecklas. Mitt värde och status påverkas inte av hur jag lyckas, eller hur jag i klasskamraters ögon verkar få till det eller ej.

Hur jag beter mig mot andra
Den dåliga självkänslan är härskarteknikernas drivkraft. Med en god självkänsla behöver jag inte trycka ner någon annan för att själv känna att jag är någon.

Att jag klarar säga nej till rökning och alkohol
När grupptrycket slår till med full kraft är det självkänslan som avgör om jag håller mig till det jag själv vill, eller anpassar mig efter yttre press i form av grupptryck.

Jämbördiga, respektfulla och ömsesidigt givande relationer
Relationer är något av det mest komplexa vi människor har att göra med. Samtidigt är det för så gott som alla också det viktigaste i livet.
En god självkänsla lägger grunden för en positiv utveckling i alla relationer.
Rädslan för att utnyttjas minskar. Modet att säga vad jag tycker och vad jag vill stärks. Med en god självkänsla är jag mig själv.
Med en god självkänsla undviker jag maktspel i relationer.
Med en god självkänsla säger jag vad jag vill och inte vill i såväl vänskapsrelation som vid utveckling av närhet i kärleksrelation.

I föreläsningen Världens bästa Du! kommuniceras:
Du är värdefull oavsett hur du blivit behandlad.
Du är värdefull oavsett vad du gör/gjort. Betyg, jobb, misstag, framgångar.
Det är inte massmedia som avgör vårt värde.
Var dig själv och jämför dig inte med andra.
Gör det bästa av dig och dina möjligheter.
Lär dig trivas med dig själv.
Lär dig hantera livets utmaningar – kritik och uppmuntran.
Tips, verktyg och idéer för hur man kan stärka sin egen och sina kamraters självkänsla.

Joel lyfter fram inspirerande exempel från verkligheten som visar hur spännande dörrar öppnas är man väljer att satsa på att bli ”Världens bästa jag”.

Föreläsningen kommuniceras med mycket humor, berättelser från verkliga livet samt kreativa historier som fångar lyssnarna från början till slut.

Föreläsningen Världens bästa Du! blir en värdefull injektion i värdegrundsarbetet som kommer uppskattas av alla såväl elever som personal.

Ansvarig lärare följer upp föreläsningen med hjälp utav tillhörande arbetsmaterial bestående av individuell reflektionsuppgift samt några teambuildingövningar och värderingsövningar . Elevernas tankar och idéer blir ett utmärkt underlag för fortlöpande värdegrundsarbete.

Välkommen att kontakta oss för en närmare beskrivning av föreläsningen!

 

Världens bästa skola!

Är en antimobbning-föreläsning som utgår ifrån ett positivt perspektiv. Föreläsningen lyfter genomgående fram två poänger:

  1. Hur bra en skola upplevs vara handlar inte främst om hur sköna stolarna är, om man får en egen dator eller om hur hård potatisen är. Hur bra en skola upplevs vara handlar främst om hur jag blir bemött när jag på morgonen tar mina första steg in på skolan.
2. Det är en win win att lyfta upp och uppmuntra människor runt omkring sig. Hjälper jag andra att må bättre, så leder det till att jag också själv får en positivare miljö att växa och utvecklas i.

Denna skolföreläsning inspirerar eleverna till att inse den möjlighet de har att vara med och göra just deras skola till världens bästa skola.

De flesta av oss har sett en fotbollsmatch på tv. Från den sköna soffan hoppar vi då och då upp med tillrop om hur spelarna borde kämpa hårdare, tänka smartare, passa bollen och inte missa det öppna målet. Sanningen är att fotbollsspelarna tränar flera timmar varje dag, och många har gjort det sedan de var 5-6 år gamla. De äter en kost vi skulle tröttna på efter 5 minuter och de sover 10-12h per dygn för att deras kroppar ska orka med den hårda träningen. De gör allt som står i deras makt för att de ska kunna prestera så bra som möjligt i matchen. Och där sitter du och jag i soffan och klagar…
Med en dramatiserad jämförelse mellan en fotbollsmatch och matchen om världens bästa skola, utmanas eleverna att lämna soffan, snöra på sig fotbollsskorna och ge sig in och bidra i matchen om världens bästa skola.

Lika viktigt som jord, vatten och sol är för att ett frö ska gro och växa, är en god skolmiljö avgörande för elevens utveckling. En i praktiken fungerande värdegrund med en trygg och positiv atmosfär, är a och o för ett effektivt lärande i skolan.

Eleverna får ta del av ”Joels 10 i topplista” med konkreta tips för hur de kan bli goda positiva miljöbyggare. Tipsen förklaras och förstärks med berättelser från verkliga livet. T ex på punkten ”Applådera bara, Bua aldrig”, dramatiserar Joel om stunden då hans dotter tog sina första steg men sedan trillade. Joel buar högt, säger sopa, klagar på att hon inte kan gå trots att han visat i över ett år hur det ska gå till. Åhörarna tycker att han är en fruktansvärd pappa. Sanningen är att han applåderade, tjoade, sjöng en sång och på alla sätt uppmuntrade hennes första steg och ett fantastiskt försök till att gå. Det är självklart när det gäller ett barn som ska lära sig gå, och det borde vara självklart hela livet, att vi hejar på varandra och uppmuntrar varandras försök trots misslyckande ibland. Ingen vinner på att trycka ner den som redan ligger.

Ansvarig lärare följer upp föreläsningen med hjälp utav tillhörande arbetsmaterial bestående av individuell reflektionsuppgift samt några teambuildingövningar och värderingsövningar . Elevernas tankar och idéer blir ett utmärkt underlag för fortlöpande värdegrundsarbete.

Välkommen att kontakta oss för en närmare beskrivning av föreläsningen!