Kontakta oss: 0733-223 223

Instagram
Twitter

Dubbel kreativitet!

Dubbel kreativitet!
På slottets antika bibliotek brinner det i den öppna spisen. Framför den sprakande brasan står det två chesterfields fåtöljer, med ett schackspel upphöjt i sin mitt. Schacket, det högsta av spel, bjuder på spännande situationer som inte så sällan speglar en ledares vardag. Ena stunden ser framtiden ljus ut, möjligheterna är många och förhoppningarna stora. Man känner sig som kreativitetens mästare med sinnet fullt av spännande lösningar på hur visionen och målen om framgång ska förverkligas. Men plötsligt händer något oväntat på spelbrickan, och några i schacklaget får lämna planen. Inspirationen finns kvar men har tydligt dämpats. Lösningarna för den väntade framgången är färre men finns kvar i ett fåtal. Spelet fortsätter och man befinner sig i något som skulle kunna kallas schackets mellanläge eller vardagliga läge. Ansträngningen är ganska hög, kreativiteten känns begränsad, hur ska det sluta? Det är lätt att hamna i en defensiv och visionslös lunk. Man hoppas kunna skydda kungen, hålla drottningen vid liv och försöker samtidigt njuta något utav spelet. Just när du sitter och planerar kvällens måltid hör du motspelaren säga; schack matt! Du vaknar till som av ett blixtnedslag, och inser att spelet kanske är över. Du vill självklart inte förlora och då du intensivt stirrar på brädet över och över igen, försvinner allt runtomkring. Visst ska det finnas en väg ut och framåt! Efter en lång stund ser du möjligheten motståndaren har missat. Men du lyckas inte bara rädda kungen för stunden, utan ser också öppningen att samtidigt i dragen efter slå ut drottningen, ett torn och en häst. Wow! Läget har vänt! Med ny inspiration glömmer du bort allt vad kvällsmiddag heter, och spurtar framåt med liv i visionen och med en seger för ögonen!

Dubbel kreativitet, tänk om man kunde få ha det! Jag har många gånger befunnit mig i planeringsmöten, kreativa workshops eller konfliktsituationer där jag önskat att det fanns en överväxel av kreativitet att lägga i. Stunder då man ansträngt önskat att man kunde få knäcka idén som löser alla problem. När man nu hamnar i dessa kreativitetsfattiga stunder tror jag att det är två lägen man kan placera sig i för att boosta sin idéverkstad.

Det ena sättet är att befinna sig i ett avslappnat tillstånd i förhållande till sitt engagemang. Likt schackspelets inledningsfas. Ett tillstånd som lämnar utrymme och tid att tänka utanför de vanliga ramarna och den begränsande boxen. Semestern kan fylla en del av denna funktion.
Kanske minns du slutet av en lyckad semester, då du inför jobbstarten kände dig full av idéer och inspiration.
Vill vi vara kontinuerligt påhittiga behöver våra scheman innehålla stressfria partier som ger plats åt inventivt tänkande.

Det andra sättet är att ta några steg utanför sin komfortabla zon. Att låta sig utsättas för något som får sinnena att vakna till. Att anta en utmaning. Att välja att spela även om man inte vet om man kommer att vinna. För när vi möter en ny utmaning eller hamnar under press aktiveras en adrenalindriven och fokuserad kreativitet. Att agera under denna adrenalinkraft för länge kan bränna ut oss. Men samtidigt kan ibland just dessa skarpa ”schack-lägen” hjälpa oss att värdera verkligheten, öka sinnenas närvaro och tillföra den ibland saknade spänningen i livet.

Den dubbla kreativiteten finns att tillgå!
Aktivera den, ge den utrymme, och se hur den ibland bortglömda talangen åter infinner sig!