Under två intensiva dagar i Österåker kommun norr om Stockholm, höll jag i en elevrådsutbildning för sex högstadieskolor och tre gymnasieskolor. Det är inte varje dag man möter sex elevråd tillsammans, och då det alltid kittlar lite i magen inför en ”närstrid” med självsäkra, kaxiga och ibland trötta högstadieelever tidigt om morgonen, satsade jag järnet (som alltid) på min inledning. Eleverna gensvarade härligt positivt från start och tillsammans skapade vi en riktigt bra och dynamisk utbildningsdag.
Eleverna var fokuserade och på hugget dagen igenom men taggade till lite extra vid teambuildingövningarna. På Marschmallow Challange levererade ett av elevråden ett riktigt toppresultat. De placerade sig på en andra plats på Visionsfabrikens Sverige-lista, där tyvärr Kävlinge knuffades ner ett snäpp (lite jobbigt för denne skånske föreläsare). Vid presentationen av övningens utfall blev det komiskt tyst då jag berättade att 1:a platsen hölls sedan fem år tillbaka av ett elevråd i grannkommun Värmdö. Kanske nästa gång Österåker!?

Extra cred vill jag rikta till arrangören och ungdomslotsen Linn Sandegård, som gjorde ett excellent arbete med all planeringen runt i kring utbildningen. Det märktes också i hennes samspel med eleverna att hon var en person väl lämpad för sitt viktiga uppdrag. Eleverna möttes vid ankomst på sina platser av goodiebags fyllda med för ungdomarna intressanta informationshäften, anteckningspapper och ett par chokladbitar för att säkra förmiddagens energinivåer. Ett nöje för en föreläsare att få möta denna samordning!

Vid elevrådsutbildningen deltog också ungdomsrådet. Genom deras anknytning till elevråden driver de frågor och jobbar som ett ungdomarnas demokratiska utskott nära kommunledningen, vägledda av ungdomslotsen. Som introduktion inför elevrådsutbildning berättade ungdomsrådet om deras arbete och visade som finish en cool film över ett stort projekt som de nyligen dragit iland.
Efter den inspirerande inledningen av ungdomsrådet var det min tur att äntra scenen…